Login

Industria alimentară arădeană

Postat la data de 6.10.20 in Sectiunea Clădiri și Monumente

Industria alimentară a cunoscut o rapidă dezvoltare, beneficiind de materie primă ieftină din agricultură, de protecția vamală ce bara pătrunderea produselor alimentare din import, de o bună piață internă, cât și de largi posibilități de export. Una din subdiviziunile sale cu tradiții în județul Arad era industria morăritului, a cărei producție și-a câștigat un renume european, fiind exportată în proporție de 75% în Austria, Germania, Elveția și alte țări.
Cea mai mare întreprindere cu acest profil era moara fraților Neuman Arad, devenită societate anonimă în anul 1921, alături de fabrica de spirt si drojdie a acelorași proprietari. Avea o capacitate zilnică de producție de 36 de vagoane, întrecand de 7 ori capacitatea morii Ghizella din Pecica, a doua că mărime și importanță în județ.

În cadrul industriei alimentare își mai desfășurau activitatea Fabrica de lichior “Zwack” s.a.Arad, Fabrica de zahăr a cărei edificări a început în august 1925, iar un an mai târziu a intrat în fabricație, producând în anul 1926 – 7500 tone de zahăr, iar în anul 1927 – 10000 tone. Fabrica de zahăr din Arad a contribuit la acoperirea nevoilor de zahăr ale pieței interne și la realizarea unei producții suplimentare, ce a facut posibil, pentru prima dată după război, exportul de zahăr românesc. 

guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile