Login

Începuturile arhitecturale ale Aradului

Postat la data de 10.10.20 in Sectiunea Clădiri și Monumente

Perioada care a urmat revoluției de la 1848-1849 se caracterizează prin dezvoltarea mai accelerată a economiei capitaliste, ceea ce a dus la creșterea centrelor orășenești. Alături de capitala tuturor românilor, pe teritoriul țării noastre s-au format orașe cu aspirații europene de edilitate, punându-se probleme de urbanistică. În acest context are loc dezvoltarea Aradului, care se modernizează rapid, iar unele clădiri ridicate în această perioadă reprezentau adevărate valori arhitecturale.

Distrugerea unei părți din centrul Aradului în anii care au urmat revoluției de la 1848 pentru a putea asigura un câmp mai deschis bateriilor cetății, a făcut ca dezvoltarea orașului Arad să preceadă cu mult modernizarea lui urbanistică care începe pe la 1870.

În această perioadă se desființează fizionomia bulevardului (actual) Revoluției, ca ax principal al orașului, situat între gară (1858) și teatru (1872-1874), pe baza planului elaborat în anii 1895-1897.

Paralel cu acesta în artera principală se ridică bulevardele Lenin(denumire din acea vreme)

, Armata Poporului și Dragalina. Între aceste bulevarde și Mureș plasează cele două parcuri create în 1880, respectiv 1886.

Dacă vrem să caracterizăm arhitectura de pe aceste artere principale, atunci trebuie să subliniem că majoritatea clădirilor sunt construite în stil ,,secesion”, iar edificiile publice de regulă imită stiluri clasice.

Sursa bibliografica: Aradul permanenta in istoria patriei 1978, edidat si adaptat de “desprejudetularad”.

Foto titlu: “Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum – Budapest

guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile