Login

Cetatea Lipova, anul 1700 – pictură a cetății realizată de Delia Marc

Postat la data de 19.10.20 in Sectiunea Clădiri și Monumente

“Prima atestare documentară a orașului Lipova datează din anul 1314 sub denumirea de Lipva. În anul 1324 așezarea este menționată sub denumirea de castellanus de Lypua, topic ce reflectă caracterul fortificat al așezării de la acea vreme.

Lipova ce mai era cunoscută și cu numele asemănătoare din limbile vorbite pe acolo și ca Lippa ori Липова.

Numele românesc provine din cel sârbesc sau chiar din slavă veche unde însemna „loc cu (arbori de) tei”. A mai fost cunoscut și ca Tapolylippó, Lippó până în 1903, apoi Kislippa – Lippa până în 1908. Numele său german Lippa) provine din maghiară. Unele mențiuni ale localității Lipwa mai apar și în anul 1315 și 1316.

Pe teritoriul Lipovei au fost descoperite urme ale unor vechi așezări neolitice, dacice și romane, care dovedesc prezența unei așezări mai timpurii.

Prima mențiune documentară a fortificației datează din anul 1245, când regele dădea ordin să fie refăcută cetatea distrusă de invazia tătară din 1241. Cetatea Șoimoș a început să se ruineze după mijlocul secolului al XVI-lea, împreună cu majoritatea construcțiilor medievale interioare, din care, în mod sigur, biserica parohială și mănăstirea dedicată Sfântului Ludovic de Toulouse (Louis d’Anjou), unchiul regelui Carol Robert de Anjou.

Fortăreața s-a transformat într-un oraș de o destul de mare importanță sub Carol Robert ce a apreciat mult meleagurile din moment ce între anii 1315 și 1317 a poposit adeseori aici atât din motive militare cât și probabil pentru vânătoare.”

Bibliografie preluata(https://www.banatulazi.ro/); vezi intreg articolul aici:

guest
2 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Delia Marc
Vizitator
Delia Marc
6 Lună

Mă bucură promovarea istoriei natale și mult succes tuturor celor care se implică

Delia Marc
Vizitator
Delia Marc
6 Lună

Mă bucur pentru promovarea istoriei locale ( și natale în cazul meu ) și urez mult succes tuturor celor care se implică